Mutiara Kata

————————————————————————————–

Rebutlah lima perkara sebelum datang lima perkara. Masa Muda sebelum masa tua,masa sihat sebelum masa sakit, masa kaya sebelum fakir, masa lapang sebelum masa sibuk dan masa hidup sebelum mati

(Al-Hakim)

————————————————————————————–

Berikan aku sepuluh pemuda yang terbaik. Pasti aku dapat menawan dunia ini.

(Sukarno)

————————————————————————————–

“Jadilah diri anda seperti orang yang benar-benar dalam bekerja. Siapakah dia?
Iaitu mereka yang banyak bekerja, banyak berfikir dan kurang bercakap. Apakah yang menjadikan kerja itu adalah yang terbaik? Niat yang baik disertai dengan amal yang berterusan,INSYA’ALLAH.”

(xx0xx’INSIGHT’xx0xx)

————————————————————————————–

“Sesungguhnya pandangan mata dapat mengancam seperti pistol berisi yang diacu.Ataupun ia dapat menghina seperti tendangan dan membuat hati menari dengan keriangan.”

(Ralph Waldo) Rujukan PDA untuk mengurus masa halaman 91,Ahmad Fadzli Yusof

————————————————————————————–

“Sejarah tidak akan pupus, Tetapi manusia sendiri yang mengabaikannya hingga menjadikannya pupus.”

(xx0xx ‘INSIGHT’xx0xx)

————————————————————————————–

smile*walau di banjiri air mata,perjuangan harus diteruskan,keperitanbukan halagan untuk terus melangkah…jika tersungkur bukan bermakna putus asa,semangat terus kuat,untuk bangun dan terus melangkah…Dan…terus melangkah…demi mengejar sebuah impian……*yup*

*smile*”ambillah waktu untuk berfikir, itu adalah sumber kekuatan, ambillah waktu untuk bermain , itu adalah rahsia dr ms muda yg abadi, ambillah waktu untk brdoa, itu adalah sumber ketenangan, ambillah waktu untk belajar, itu adalah sumber kebijaksanaan, ambillah waktu untk bersahabat, itu adalah jalan menuju kebhgiaan, ambillah waku untk bekerja, itu adalah nilai keberhasilan, ambillah waktu untk beramal, itu adalah kunci menuju ke syurga…”*yup*

*smile*”Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak.”*yup*

(iman_khadeeja89,kata2 hikmah dan motivasi, ahli iluvislam.com)

————————————————————————————–

“hari ini bkn semudah semalam utk bergelar manusia sempurna..byk yg perlu dikorbankan,byk juga yg terpaksa dilepaskan..sesekali langkah tersadung,rebah menyembah..sesekali melangkah gagah tersenyum megah dan semua itu memerlukan pengorbanan,menentukan kesabaran dan air mata..selagi prinsip hidup berada di atas landasan yg betul,usah di gusar pd anugerah Tuhan..anggaplah sesekali di duga itu sekadar utk mematangkan dan mengajar kita utk bangun menjadi manusia sesempurna insan..”*yup*

(pearl_iman,kata2 hikmah dam motivasi, ahli iluvislam.com)

————————————————————————————–

“Orang  yang  mampu  mendirikan  solat  5  waktu  secara  berdisiplin,  akan  menghasilkan  peribadi  dengan  integritas  yang  kuat”

(Ary  Ginanjar Agustian, motivator dan  penulis  buku   ESQ 165)

————————————————————————————–

Diuji  di  makmal,  terbukti  di  jalan  raya… (iklan PETRONAS!)

Diuji di dunia,  terbukti  di  akhirat  sana.. (iklan  ini  dibawa  khas  dari  Al-Quran)

————————————————————————————–

jadilah  anda  (mukmin) seperti  lebah  kerana  ketekunannya  dan  kesabarannya  dalam  menghasilkan  madu yang  setitis  akhirnya  menjadi  sejumlah  madu  yang  banyak  dan  dapat  memberi  manfaat  kepada  larvanya(  yang  baru  dilahirkan)…dan  juga  kepada  manusia  seluruhnya (untuk  kesihatannya)

(xx0xx ‘INSIGHT’xx0xx)

————————————————————————————–

senyumlah…kerana  anda  membawa  sejumlah  kebaikan  pada  diri  anda  dan juga  orang  lain  tanpa  sedari….

(xx0xx ‘INSIGHT’xx0xx)

————————————————————————————–

anda  sekarang  berada  di  dalam  dunia  realiti;

-Yahudi  sekarang  adalah  realiti….

-Nasrani  sekarang  adalah  realiti….

-Quran  menyatakan  segalanya  R-E-A-L-I-T-I

…Dan  sudah  tiba  anda  (mukmin)  MENJADI  REALITI…bukan  lagi  fantasi  semata-mata

(xx0xx ‘INSIGHT’xx0xx)

Advertisements

5 Responses

  1. Mengetahui perkara yang betul tidak memadai dan bermakna jika tidak melakukan perkara yang betul…

  2. Terima kasih kerana sudi merujuk dalam buku tulisan saya dan rakan-rakan 🙂 Salam sukses untuk anda!

  3. sama-sama 🙂

  4. ana xder ape2 komen..
    juz nk tnya knapa dlm byak2 blog yg ana buka bkaitan gabungan mahasiswa, xder pun GMUKM..? Gabungan Mahasiswa UKM
    cnthnya dlm blog yg ana amek almtnya dri shbt2 enta, syababislam, dll…
    1 g bleh tak nk mintak ajarkan cena nk bg blog guna wordpress ni lg elok?
    nk create sesuai ngan kos ana ambil, pendidikan islam..
    ana bru lg dlm blog ni, jd xpandai sgt..
    hmm lecturer mbuat pnilaian utk tu..
    hrap dpt kgsi ilmu..
    wassalam..

  5. wallaikumussalam…
    blog gmukm;

    http://gm-ukm.blogspot.com/

    boleh…tapi seeloknya rujuk banyak pada info wordpress itu sendiri. Ana pun sebenarnya banyak belajar dari kaedah cuba dan jaya (WYSWYG). Hasilnya adalah apa yang enta lihat sekarang ini. Seeloknya, apa yang hendak diletakkan dalam blog itu dengan sendirinya perlulah berkaitan dengan apa yang hendak dibincangkan . Sebagai contoh, tajuk dalam blog itu meliputi syariah , maka segalanya perlu berkaitan syariah(senaraikan subtopiknya dalam bentuk group-sebagaimana enta lihat dalam LINK UTAMA dalam wordpress ana). Tak perlulah menokok tambah bahan-bahan yang tidak perlu sebagaimana anda menokok tambah dalam friendster, myspace (melebih-lebih untuk mencantikkan profil sendiri). keduanya, setiap artikel yang hendak disiarkan perlu disiarkan sekali sumbernya (atau nota kaki).Penting bagi mereka yang hendak membuat rujukan (misalnya guru enta). Ketiganya adalah seeloknya adalah anda perlu menyediakan ‘link’ website bagi memudahkan rujukan yang pelbagai dapat dilakukan. (Fungsinya lebik kurang macam fungsi favourite). Bagi ana, itu sudah memadai untuk menjadikannya suatu sumber bermakna…berbeza sekali dengan kebanyakan blog yang hanya lebih menumpukan pada bahan2artikel yang tak diketahui puncanya….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s